Commodores grundare avliden

Han överlevde Auschwitz och en undersökning av doktor Mengele. Han var gammal nog att vara far till Gates och Jobs, men när han var över 50 gav han båda en match med två datorer som fått maximal nostalgifaktor: Commodore och Atari.

På påskdagen 2012 avled Jack Tramiel, 84 år gammal.
Han föddes i en judisk familj i Łódź som Jacek Trzmiel. Under den nazistiska ockupationen fördes han och hans föräldrar till Auschwitz. Jacek undersöktes av den ökände doktor Mengele och sattes i slavarbete. Vid krigsslutet 1945 befriades han av amerikanska trupper. Båda hans föräldrar hade dödats.

Han flyttade till USA 1947, lärde sig reparera kontorsmaskiner och startade företaget Commodore. Jack Tramiel berättade att han ville ge sin firma en hög militär titel, men det fanns så många som hette något på “General”, och “Admiral” var också upptaget – men Commodore var ledigt.

Commodore hängde med i den tekniska utvecklingen och tillverkade ett tag räknedosor. Men när Texas Instruments dumpade priserna på räknedosor för att slå Commodore ur marknaden beslöt Jack Tramiel sig för att satsa på hemdatorer.

1977 kom Commodore Pet, senare Vic-20 och Commodore 64, som påstås vara den dator som sålts i flest exemplar hittills i historien.

Trots framgångarna tvingades Jack Tramiel 1984 att lämna Commodore. Medan Commodore satsade på den tekniskt avancerade men föga framgångsrika Amiga drog Jack Tramiel igång Atari – namnet fanns redan, han köpte företaget och satte namnet på en dator som skulle konkurrera med både pc och Mac. Tramiel ogillade Macens höga pris och ville erbjuda något som var minst lika bra, men billigare. Ataris persondator kallades därför ibland för Jackintosh.

De som aldrig har haft en Ataridator minns kanske ändå den handhållna datorn Atari Portfolio som figurerade i filmen Terminator 2.

Atari lyckades aldrig hävda sig, klämt mellan pc och Mac. 1996, vid 68 års ålder, sålde Tramiel företaget.

Under ett par decennier var det miljontals unga människor som lärde sig datorer vid en Commodore eller en Atari, och för dem finns det i dag kopior av Commodore 64 att köpa – med rejält tangentbordsklick.

Jack Tramiel sörjs av sin hustru Helen och tre söner.

Källa: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.442500/commodores-grundare-har-avlidit

Lämna ett svar

Kommer ni ihåg dessa datorer? En blogg om teknik nu och då.